top of page

O meni

Lara Poreber

Lara Poreber

Certificirana svetovalka za spanje dojenčkov in otrok

Kar pomnim je bil spanec zame zelo pomemben. Bila sem ena tistih, ki zaspijo brez (večjih) težav, z veseljem spijo do poldneva in se spanca dejansko veselijo! Ko sem zanosila s svojim prvim otrokom je bilo spanje enih mojih večjih skrbi - "A bo spal?", "A bom zmogla, če ne bo?"

In prišel je moj sonček in seveda ni spal :) Zbujanje na eno do dve uri je postalo najina stalnost do njegovega dopolnjenega prvega leta. Zdelo se mi je, da sem v pogovorih vedno naletela na dve skrajnosti: otročke, ki od prvega dne spijo cele noči in tiste, ki se zbujajo pogosto, ampak tu "Ni kaj narediti". Ko sem kdaj začela brskati o rešitvah, sem vedno naletela na zastarele metode izjokavanja in puščanja otroka, "Da se nauči zaspati sam", kar pa nisem bila pripravljena narediti. Leto je minilo, nekako sem zmogla in preživela in sin je na srečo sam od sebe začel spati bolje.

Čez tri leta je na svet prišla moja zlata punčka. Upala sem, da bo v drugo lažje in da bo ona ena tistih, ki spijo. Doletelo pa nas je totalno nespanje ter trije meseci 24-urnega zibanja jokajočega otroka. Vedela sem, da tako ne gre, na eni strani sva s partnerjem komaj funkcionirala in na drugi sem imela neprespano, izmučeno in nesrečno dojenčico. Takrat je prišel moment, ko sem vedela da mora obstajati način, kjer se bomo naspali in da mi zato ne bo potrebno puščati hčerke v solzah. In ja, to je mogoče. To znanje mi je odprlo popolnoma novo perspektivo na zgodnje starševstvo. Da bi do mirnejših, lepših noči (in dni) pomagala drugim družinam, sem pridobila certifikat. It takes a village, pravijo. Ker vem, koliko pomeni biti naspan starš, kaj pomeni imeti naspanega otroka in zadovoljnega otroka ter koliko pomeni podpora staršem, sploh v teh časih, ko zato nimamo več 'celih vasi'.

Moja filozofija

Maja 2023 sem pridobila certifikat svetovalke za spanje dojenčkov in otrok (na London School of Childcare Studies). Poleg certifikata sem sodelovala pri mnogih webinarjih na temo spanja, poporodnega obdobja, povezanosti in sočutne vzgoje in menim, da se učenje nikoli ne neha, zato z veseljem 'požiram' literaturo in delam vse, da bi lahko družine čimbolj celovito podprla. Zagovarjam sočutne in nežne metode spreminjanja spalnih navad tako dojenčkov kot tudi večjih otrok. Sem mnenja, da se vedno lahko najde pot in način do boljšega spanja, ne glede na navade in želje družine in ne glede na to, ali otrok spi v spalnici ali v svoji sobi, ali spi v svoji postelji ali pa v obposteljni, ali se doji ali ne ...Delam na način, da skupaj ustvarimo načrt po meri vaše družine, na način, da se bo vaš otrok počutil varno.

Delam z dojenčki in otroci do 8 let starosti in vam lahko pomagam, če imate sledeče težave:

-pogosta nočna bujenja,

-budna obdobja ponoči,

-dolgotrajno uspavanje⁄upiranje spanju,

-prezgodnje bujenje,

-težave z dnevnimi spanci,

-prehod na spanje v svoji posteljici⁄sobi,

-težave s samostojnim uspavanjem in spanjem otročka,

-težave ob premiku ure ali

-potovanja v druge časovne cone (jetlag).

bottom of page